miercuri, 2 februarie 2011

Ateroscleroza

   Doua notiuni esentiale in intelegerea procesului de ateroscleroza sunt LDL colesterolul (sau colesterolul rau), cel care favorizeaza aparitia placilor de aterom si HDL colesterolul (sau colesterolul bun) care protejeaza organismul impotriva aterosclerozei.
Ce este ateroscleroza?

Vasele sangvine se clasifica in trei categorii: artere, vene si capilare. Primele, arterele, sunt principalele "victime" ale aterosclerozei. Ateroscleroza se defineste prin afectarea focala a intimei arteriale, altfel spus, depunerea unor placi de aterom pe interiorul arterelor. In functie de cat de mari sunt aceste placi de aterom ele pot bloca partial sau total artera.


Ateroscleroza - un proces reversibil!

Considerata pana nu demult ireversibila, ateroscleroza sta la baza aparitiei majoritatii bolilor cardiovasculare (angina pectorala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie obliteranta etc.).

Când apare ateroscleroza?

În ciuda numelui care sugereaza mai degraba o boala a batranetii, ateroscleroza debuteaza de fapt foarte de timpuriu. Autopsiile efectuate la soldati americani tineri decedati in razboiul din Vietnam au evidentiat prezenta placilor ateromatoase in multe din arterele majore. Ulterior acest proces a fost descris - in stadii mai incipiente - chiar la copii de 10-12 ani decedati in urma unor accidente rutiere.
Concluzia: ATEROSCLEROZA DEBUTEAZA ÎN COPILARIE!


Pentru a intelege mai bine acest proces sa ne imaginam un furtun prin care curge permanent apa (artera cu sange) si o pietricica in interiorul acestuia (placa de aterom). Daca piatra este mare, atunci ea va bloca trecerea apei iar regiunea de gradina (sa spunem) pe care apa din furtun o iriga se va usca si va muri. Daca piatra nu este suficient de mare pentru a bloca total curegerea apei, ea va impiedica totusi trecerea unui volum egal de apa iar regiunea de gradina nu va muri, insa va fi tot timpul "bolnava". Exact acelasi lucru se petrece in organismul nostru, cu diferenta ca regiunea din gradina este o zona din corpul nostru.
O a treia posibilitate este ca respectiva pietricica sa nu fie foarte bine fixata pe peretii furtunului si sa se isi schimbe mai tot timpul pozitia, aceasta fiind varianta cea mai grava fiindca piatra va trece prin furtun si se va bloca in regiunile cu calibrul cel mai mic. Spun ca aceasta varianta este extrem de grava pentru ca in organism aceasta situatie se petrece frecvent la nivelul inimii si determina intr-un final moartea anumitor zone din inima (infarctul miocardic)
Factori de risc in aparitia aterosclerozei

- varsta inaintata
- hipertensiunea arteriala
- colesterolul total crescut (pe seama LDL colesterolului)

- diabetul zaharat
- HDL colesterolul scazut
- obezitatea (circumferinta abdomenului mai mare de 102 cm la barbati si 88 cm la femei)
- sedentarismul
- stres
- fumatul
- factori ereditari

Care sunt semnele si simptomele care indica prezenta aterosclerozei?

Manifestarile aterosclerozei apar in functie de teritoriul prost irigat. Spre exemplu, poate fi compromisa partial sau total vascularizatia la niveul unui membru. In aceasta situatie manifestarile incipiente sunt raceala tegumentelor, pierderea culorii normale (aparitia palorii), eventual durere etc. Aceasta situatie este mai putin frecventa. In general placile de aterom se localizeaza la nivelul arterelor care vascularizeaza organe interne: rinichi, creier sau inima. In cazul vascularizarii slabe a inimii apar dureri de tip angina, adica durerile de inima (frecvent descrise drept "apasare", "greutate", "arsura" in piept).

Preventie si tratament

Prevenirea aparitiei aterosclerozei este o problema care ar trebui sa ne preocupe pe fiecare. Aceasta consta in controlul factorilor de risc care pot duce la aparitia placilor de aterom. Prin urmare, cateva indicatii "sanatoase" ar fi cele de mai jos:

- renuntarea la fumat
- adoptarea unui regim sarac in colesterol
- renuntarea la o viata sedentara, realizarea de effort fizic aerob - moderat (de exemplu jogging)
- reglarea tensiunii arteriale in cazul in care aceasta este crescuta
- mentinerea unei greutati sanatoase
- tratarea eventualelor boli







TRATAMENTE NATURISTE: http://www.terapii-naturiste.com/remedii_naturiste/ateroscleroza.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu