joi, 3 februarie 2011

Ateroscleroza.

Doua notiuni esentiale in intelegerea procesului de ateroscleroza sunt LDL colesterolul (sau colesterolul rau), cel care favorizeaza aparitia placilor de aterom si HDL colesterolul (sau colesterolul bun) care protejeaza organismul impotriva aterosclerozei.


Pentru a intelege mai bine acest proces sa ne imaginam un furtun prin care curge permanent apa (artera cu sange) si o pietricica in interiorul acestuia (placa de aterom). Daca piatra este mare, atunci ea va bloca trecerea apei iar regiunea de gradina (sa spunem) pe care apa din furtun o iriga se va usca si va muri. Daca piatra nu este suficient de mare pentru a bloca total curegerea apei, ea va impiedica totusi trecerea unui volum egal de apa iar regiunea de gradina nu va muri, insa va fi tot timpul "bolnava". Exact acelasi lucru se petrece in organismul nostru, cu diferenta ca regiunea din gradina este o zona din corpul nostru.
O a treia posibilitate este ca respectiva pietricica sa nu fie foarte bine fixata pe peretii furtunului si sa se isi schimbe mai tot timpul pozitia, aceasta fiind varianta cea mai grava fiindca piatra va trece prin furtun si se va bloca in regiunile cu calibrul cel mai mic. Spun ca aceasta varianta este extrem de grava pentru ca in organism aceasta situatie se petrece frecvent la nivelul inimii si determina intr-un final moartea anumitor zone din inima (infarctul miocardic).

Ce este ateroscleroza?
Cand apare ateroscleroza?
Factori de risc
Preventie si tratament
Ateroscleroza - un proces reversibil!
Considerata pana nu demult ireversibila, ateroscleroza sta la baza aparitiei majoritatii bolilor cardiovasculare (angina pectorala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie obliteranta etc.).